Интересните сайтове, съсипани от собствениците

В този пост няма да ви показвам сайтове. Ще си говорим за инвестициите в интернет и какво трябва да се вземе предвид преди да се дават пари.

Темата е голям локум за разтягане и тук не е мястото. За това ще бъда кратък.

Иска ли ви се да инвестирате в интернет? Да натрупате богатство без да си нямате понятие от интернет?

Система по поръчка е много хубаво нещо, но не ви съветвам да го си поръчвате освен ако не сте напълно наясно с какво се захващате. Никой не е наясно с ‘голямата картинка’, така както вас!

Да си поговорим за покупката на готова система. Ще ви спести пари, време, нерви и ще имате шанса вашия сайт да бъде сложен в някой форум под името ‘интересни сайтове‘.

Трябва да сте наясно с две неща:

  1. Кой може да ви консултира дали продукта си струва,
  2. Колко може да ви струва тази система след като я купите.

Да започваме.

Може да ви консултира всеки с елементарни технически познания, но ако искате да направите истинска инвестиция ще се свържите с някой, който се занимава с оптимизация за търсачки, интернет реклама или е уеб разработчик (със стабилен опит).

Не си правете илюзии – ще ви струва пари!

Безплатната алтернатива е сами да проучите продукта и компанията зад него. Просто напишете фирменото име или това на продукта в Google и търсете коментари/ревюта по темата.

Също така можете да прегледате любимите ви интересни сайтове, защото може да пише от каква система се управляват (мал шанс).

Точка 2

И така, след като сте се сдобили с информация или компетентно лице, можем да преминем към точка 2.

Какво може да ви струва една система след като сте я купили и ви върши работа?

  • системни ресурси / хостинг
  • доработки / програмиране
  • сезонни теми / уеб дизайн
  • промоции / интернет реклама

Не забравяйте да предвидите тези неща във вашия (вероятно) малък бюджет. Не тръгвайте да си правите конкуренция с imot.bg с 3,000 лева в джоба. Смешно е.

Като за финал към темата ще обесня по-малко за всяка от четирите точки по-горе.

Хостинг

След като сте си ‘разработили’ системата потреблението ще се увеличи. Всякакви изображения, клипчета и готини скриптове костват месечен трафик (mb/gb) на вашия сървър.

Прегледайте офертите от няколко хостинг компании и вижте за какво става въпрос. От опит мога да ви кажа, че както ще си давате по 5 лева на месец за хостинг, след 2 години може да ви се наложи да наемете личен сървър който струва по 300 лева на месец.

И не си правете илюзии, че ще покриете разхода с приходите от сайта. Никой не може да ви гарантира, че ще има такива.

Програмиране

За да сте сигурни, че програмирането и доработките по вашия сайт се изпълняват компетентно не търсете най-скъпо платения програмист в града, а човека с най-добри познания за проектен мениджър.

Той ще ви напише задание по което програмиста ще работи. Ако се опитате да избегнете тази стъпка е много възможно системата ви да остане леко осакатена.

Уеб дизайн

Ако искате един наистина ‘жив’ сайт, който да трупа фенове във фейкбук, ще ви трябват сезонни теми. Тоест, пролет – смяна на дизайна, лято – смяна на дизайна, коледа – смяна на дизайна и т.н.

В изработката на теми рядко се има предвид пълна промяна на вида на сайта. По-скоро тематичен фон, нещо свежо в началната страница и т.н. Картинки и цветове, на кратко.

Това удоволствие ще ви струва от 400 до 1,000 лева, в зависимост от промените. Не за всичко, говорим за една тема. Разбира се, има и опция за 300 лева на час, но ако четете тази статия едва ли можете да си го позволите.

Интернет реклама

Не си мислете, че ако се погрижите за горе-посочените неща, посетителите ви ще се втърнат към формуляра за регистрация и ще започнат да си хвърлят парите по вашия сайт.

Дори вътре в сайта, трябва да ги подканите да направят нещо. Страницата на, която се озоват, да бъде така подредена, че да не им остави друг избор освен бутона „Дай си парите!“.

Цените тук? Зависи колко сте алчни – от 500 до 10,000 лева. Всъщност цената няма таван.

И така, какво стана с вашите две хиляди лева?

Не си правете илюзии, че като убедите някой да ви работи за 1,000 лева той ще ви направи богати. Дори няма да свърши добра работа, че да стартирате.

Успех с вашите интересни сайтове.

Advertisements

One response to this post.

  1. […] още: proizvolno.wordpress.com Публикувано от ymladenov Публикувано в Интересни […]

Коментари са забранени.

%d bloggers like this: