Обратно в орган за контрол!

И така след 3 дни чакане мързеливия паяк на Гугъл се сети да мине и през моя сайт, въпреки всичките пингове, куерита и линкове, които пуснах насам.

Започвам да си мисля, че поради „оспамеността“ на думата Тест Контрол ООД – орган за контрол ботът се бави напоследък. Наскоро пуснах сайт в hit.bg и след 9 часа бях индексиран и напърво място за ключовата дума за която оптимизирах. А сега.. 3 дни.. леле 🙂

В момента (10:27, 05.09.08г.) аз съм на 18то място – точно преди СЕО блога на Мастер (браво на него, че се ранква без дори да участва :D) и след сайта iskamzaem.com/.

Започвам да си мисля, че някои от участниците са фирми, които не го правят за престиж или пари, ами просто заради добрата реклама. Но това е друга тема. 🙂

Причината да сменя домейна за своя орган за контрол сайт

е, че hit.bg като, че ли „смуче“ прекалено много от популярността на под-домейните си. Звучи глупаво, но нека ви представя моите наблюдения по отношение на хостинга в под-домейни:

Ако имаме domain.com под, който са хостнати други домейни, да кажем, hit.domain.com и bg.domain.com и имаме в предвид, че между тях няма никакви линкове. Гугъл бота следва структурата на URL-то и, ако няма ограничения от robots.txt в под-домейна, той (бота) индексира съответното съдържание и напуска страницата.

Но какво е странното тук?

Разпределянето на PR не става от горе надолу, т.е. domain.com -> bg.domain.com + hit.domain.com ами съвсем в противоположния начин на мислене – от под-домейните към главния домейн. И така, макар tradeo.biz да не се радва на популярност и ранк като hit.bg (особенно при local search) определено по-лесно се оптимизира на него и понеже е мой има смисъл да му отдам част от ранка на орган за контрол.tradeo.biz.

И накратко за тези, които не разбраха:

Не хоствайте във под-домейн когато ще се борите за популярност! Индексирането може да е по-благоприятно, но PR-а ви „изтича“ в главния домейн.

Моята утешителна награда е

популярността, която tradeo.biz ще придобие покрай състезанието и развитието на моя орган за контрол сайт.